Jesienne ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ciasto jest wspaniałe: aromatyczne i wilgotne. Idealne na jesienne wieczory.

  • 15 min

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej

    1/3 szklanki oleju
    2 jajka
    1/5 szklanki mleka

    szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
    szklanka ananasów pokrojonych w kostkę
    szklanka startej marchewki

Jesienne ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszaj łyżką: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  • 2. W drugiej misce roztrzep widelcem jajka i olej i mleko. Dodaj do suchych składników i wymieszaj łyżką. Dodaj marchewkę, ananasa i orzechy, wymieszaj do połączenia.
  • 3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wyrównaj. Włóż do piekarnika nastawionego na 175 stopni. Piecz ok 40-45 minut.

Porady

Jeśli masz w domu brązowy cukier zastąp nim połowę porcji białego cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy