Jesienna tarta z gruszką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Polecam zrobić taką tartę na jesienny podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    - 10 dag margaryny
    - 1 żółtko

    dodatkowo:
    - 1 twarda gruszka

Jesienna tarta z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą , drugą sporo mniejszą. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy około 18 cm. Z pozostałego ciasta wykrawamy foremką listki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki . Plasterki układamy na tartę.
  • 3. Pieczenie: Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, natomiast listki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
  • 4. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia i letnią wyjmujemy z formy. Na tarcie układamy listki. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy