Jesienna tarta z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą , drugą sporo mniejszą. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy około 18 cm. Z pozostałego ciasta wykrawamy foremką listki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki . Plasterki układamy na tartę.
3.Pieczenie: Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, natomiast listki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
4.Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia i letnią wyjmujemy z formy. Na tarcie układamy listki. Gotowe!
Komentarze