Jajka w szynce w galarecie z mięsem

0 (0 ocen)

Jajko, szynka, mięso i galaretka, każdy znajdzie coś smacznego dla siebie.

Składniki:

  • 1 udko
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    4 jajka ugotowane na twardo
    2l rosołu
    1 marchewka
    3 łyżki grodzku konserwowego
    12 łyżeczek żelatyny
    Sól, pieprz do smaku
    8 plasterków szynki gotowanej
    1 listek laurowy
    3 ziela angielskie

Jajka w szynce w galarecie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko i pierś z kurczaka oczyścić, ugotować wraz z marchewką. Mięso wyjąć a wywar przecedzić, dodać listek laurowy i ziela angielskie, doprawić do smaku. Przed samym zalaniem galaretek do wywaru dodać żelatynę.
  • jajko w szynce 2. Mięso pokroić na drobne kawałki. Jajka pokroić w ćwiartki, każdą owinąć w plasterek szynki.
  • jajko w literatce 3. Na dno literatki ułożyć kilka groszków konserwowych, łyżkę mięsa, plasterek marchewki, ułożyć jajko zawinięte w szynkę i ponowie łyżkę mięsa. Zalać gorącym wywarem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy