Jajka w potrawce z gotowanych ziemniaków

0 (0 ocen)

Na potrawy z ziemniaków, które pozostają z obiadu jest naprawdę wiele sposobów. Proponuję wersję potrawkową z jajkami na twardo. Warto spróbować!

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo

    Potrawka:
    750 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków
    20 cm-owy kawałek pora
    2 i 1/2 łyżki smalcu
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1/2 łyżeczki kminku całego
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    przyprawa typu Vegeta do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

Jajka w potrawce z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w potrawce z gotowanych ziemniaków 1. W garnku rozpuścić smalec, dodać jajka (nakłute widelcem) - zrumienić na dość silnym ogniu. Dołożyć posiekany por, tymianek, kminek i kolendrę.
  • Jajka w potrawce z gotowanych ziemniaków 2. Dusić 10 min. Jajka wyjąć.
  • Jajka w potrawce z gotowanych ziemniaków 3. Ziemniaki wymieszać z mlekiem. Dołożyć do garnka - wymieszać. Całość gotować 5 min. Doprawić do smaku.
  • Jajka w potrawce z gotowanych ziemniaków 4. Następnie ponownie włożyć jajka i razem chwilę podgrzewać. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy