Jajka w gniazdkach na sosie serowo-szczypiorkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Szybka i efektowna przekąska z jajek.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - małe jajka (przepiórcze lub małe kurze): 6 sztuk
    - makaron gniazdka: 6 sztuk

    - serek topiony ze szczypiorkiem: 50 gramów
    - śmietana: 2 łyżki
    - Szczypiorek posiekany: 2 łyżki
    - por posiekany: 2 łyżki
    - posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
    - pieprz: 1 szczypta
    - curry: 1 szczypta
    - bulion: 130 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - plaster boczku: 2 sztuki

Jajka w gniazdkach na sosie serowo-szczypiorkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gniazdka ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo (ok. 5 minut). Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową. Na maśle zrumienić pokrojony w kosteczkę boczek. Następnie dodać pora, zeszklić, dodać natkę i szczypior. Wlać bulion, rozpuścić w nim serek. Zaprawić śmietaną, przyprawić. W naczyniu do zapiekania (najlepiej takiego, w którym jajka będą podawane) ułożyć gniazdka makaronu, do każdego wbić jajko. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec do momentu ścięcia się jajek (mocnego lub lekkiego wg upodobań). Wlać sos i zapiekać jeszcze chwilkę. Można posypać zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy