Jajka w koszulkach w sosie szczypiorkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nieco inne podanie jajek w koszulkach:) Doskonałe śniadanie na wiosnę:)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - sól: 1 łyżeczka
    - ocet 10%: 1 łyżka
    - woda: 1 litr

    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1 łyżeczka
    - mleko: 2 łyżki
    - Szczypiorek posiekany: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka w koszulkach w sosie szczypiorkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka w koszulkach: Jaja umyć, osuszyć. W niskim szerokim rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Kolejno wylewać zawartość jaj do filiżanki, a następnie do wrzątku przechylając filiżankę tuż nad powierzchnią wody. Gotować jednocześnie nie więcej niż 4 jaja w przykrytym rondlu przez ok. 3-4 min. Ugotowane jaja wyjmować z wody łyżką cedzakową. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu w sosach: szczypiorkowym, koperkowym, musztardowym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym lub śmietanowym.
  • 2. Sos: Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, podgrzewać, dodając powoli śmietanę. Gdy zawrze, odstawić, dodać szczypiorek, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podawać do jaj gotowanych w koszulkach i sztuki mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować