Jajecznica z pokrzywą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przez dodanie pokrzywy otrzymujemy zdrowszą wersję jajecznicy. Smakuje bardzo dobrze i na pewno zrobię ją jeszcze wiele razy. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 liści pokrzywy
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    1/2 małej cebuli
    2 łyżki mleka

Jajecznica z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajecznica z pokrzywą 1. Liście pokrzywy myjemy i wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach przekładamy na cedzak, aby ociekła z wody. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Jajka wybijamy do kubeczka i dolewamy mleko, mieszamy. Z pokrzywy odciskamy nadmiar wody i kroimy na drobno.
    Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, gdy będzie szklista dodajemy pokrzywę i smażymy razem przez chwilę, dodajemy jajka, sól i mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy