jagodowy zawijaniec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najpyszniejsze na świecie jest ciasto drożdżowe z jagodami

  • 2 godz.

Składniki:


  • ciasto:
    mąka 0,5 kg
    mleko letnie 1/2 szklanki
    jaja 3 duże
    cukier 1/3 szklanki
    drożdże suche 1 opak
    masło 100 gr
    nadzienie:
    serek mascarpone
    jagody
    lukier :
    cukier puder
    sok z cytryny

Jagodowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubić ,dodawać małymi porcjami przesianą mąkę zmieszaną z drożdżami oraz ciepłe mleko na koniec dodać rozpuszczone masło wyrabiać na niskich obrotach mikserem około 5-7 minut .ciasto odstawić na 1 godz do wyrośnięcia ,rozwałkować prostokąt ,posmarować serkiem mascarpone posypać jagodami ,zaczynając od wewnątrz układać ruloniki na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,ciasto posmarować masłem i ponacinać ( ja robię to nożyczkami) odstawić na 30 minut w cieple miejsce.piec w temp.180stopni 50 minut ,po upieczeniu polukrować .

Komentarze

Podobne przepisy