Jabłkowe crumble

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moje ulubione! - takim okrzykiem uraczył mnie mój mąż po skosztowaniu tego deseru :) jest pysznie chrupiący i jabłkowy.

  • 30 min

Składniki:

  • Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/3 szklanki cukru
    szczypta imbiru
    sok z połowy cytryny
    1/3 szklanki rodzynek
    kilka łyżek wody
    łyżeczka aromatu waniliowego

    Kruszonka:
    100g mąki
    50g masła
    1/3 szklanki migdałów
    1/3 szklanki orzechów włoskich
    40 g płatków owsianych
    70 g cukru
    łyżeczka cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej

Jabłkowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka 1. Jabłka obrać, wydrążyć środki, przekroić na 4 części, następnie na pół i znowu na pół. Na gorącą patelnię wrzucić cukier i poczekać, aż się skarmelizuje. Dodać jabłka i podsmażać. Gdy jabłka trochę podmiękną dodać resztę przpraw i dusić ok 10 minut. Ostudzić.
  • deser 2. Na gorącą patelnię wrzucić cukier i poczekać, aż się skarmelizuje. Dodać jabłka i podsmażać. Gdy jabłka trochę podmiękną dodać resztę przypraw i dusić ok 10 minut. Ostudzić.
  • deser 3. Składniki na kruszonkę wrzucamy do miksera i dokładnie łączymy. Przestudzoną masę jabłkową przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy kruszonką i pieczemy 20 minut w 200*C.

Porady

Jabłkowy deser można podawać z lodami, ale dobrze jest polać go jogurtem naturalnym ponieważ przełamuje słodki smak deseru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy