Jabłkowe crumble z imbirem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Waspaniały smak i aromat - gorąco polecam:)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    10 dag miękkiego masła
    10 dag brązowego cukru
    1 żółtko
    szczypta soli
    2,5 dag zmielonych migdałów
    20 dag mąki

    JABŁKA:

    1kg jabłek
    5 dag cukru
    1/3 łyżeczki mielonego imbiru

    PONADTO:

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Crumble

Jabłkowe crumble z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, sól, żółtko, migdały i mąkę zagnieść na kruszonkę.
  • 2. Schłodzić 30 min.
  • 3. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na plasterki.
  • 4. Cukier skarmelizować w garnku, dodać kawałki jabłek oraz imbir. Prażyć pod przykryciem ok 5 min.
  • 5. Mus jabłkowy rozdzielić do miseczek nadających się do zapiekania. Na wierzch posypać schłodzoną kruszonką.
  • 6. Piec na złoty kolor - ok 30 min w 180 stopniach.
  • 7. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Porady

Można jeść na ciepło , ale i na zimno świetnie smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować