Crumble jabłkowe z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotuj kruszonkę. Przesiewamy mąkę oraz cukier puder do miski. Dosypujemy pokruszone płatki migdałowe i mieszamy. Masło należy rozpuścić i lekko ostudzić. Wlewamy do miski i mieszamy. Po całkowitym ostygnięciu kruszymy w palcach powstałą masę.
2.Kaszę gotujemy na wolnym ogniu na mleku do momentu wchłonięcia mleka przez kaszę. Wkładamy do kokilek lub innego ceramicznego naczynia. Mi wyszło około 1,5 łyżki na porcję. Na kaszę układamy jabłka w plasterkach. Posypujemy cynamonem a na wierzch rozkładamy kruszonkę. Pieczemy 20 minut w piekarniku na 180 st. Ewentualnie krócej jeśli kruszonka jest z innej mąki to do momentu zarumienienia wierzchu
Komentarze