Jabłka Prażone

0 (0 ocen)

Jesień to czas zbiorów naszych,polskich jabłek.Jabłka to taka nasza narodowa duma,doceniana w wielu krajach na świecie.O tej porze roku zamykam je w słoiki,żeby zimową porą cieszyć się smakiem.

Składniki:

  • jabłka
    cukier
    woda

Jabłka prażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dowolną ilość jabłek obieramy,wykrawamy środki nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.Do garnka wlewamy wodę tak,aby tylko zakryła dno.Wrzucamy jabłka i gotujemy na bardzo małym ogniu,często mieszając.W czasie gotowania dodajemy cukier.Ilość uzależniona jest od tego jak kwaśne mamy jabłka.Jednak cukier jest niezbędny do przechowania jabłek.Jabłka powinny się całkowicie rozgotować.Gotowe jabłka przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180'C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy