Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 25 min

Prosty ,tani ale jaki pyszny.

  • 25 min

Składniki:

  • 40 dag mąki
    30 dag cukru
    1 mały proszek do pieczenia
    1 margaryna
    4 jajka
    szczypta soli
    1.5 kg jabłek lub 1 słoik jabłek prażonych (750 ml)
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki śmietany 18%
    cukier puder

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Zarobić ciasto;mąka,5 dag cukru,proszek, margaryna,sól,4 żółtka.Podzielić na połowę; do połowy dać 2 łyżki śmietany.To ciasto ze śmietaną rozwałkować dać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Drugą połowę ciasta podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika.
    2.Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach, poddusić, posłodzić wg uznania cukrem pudrem.Zimne uprażone jabłka wyłożyć na ciasto ,posypać cukrem waniliowym.
    3.Na to zetrzeć( na tarce o grubych oczkach ).1 część ciasta schłodzonego
    4 białka ubić na sztywno z 25 dag cukru i wyłożyć na ciasto.Na to zetrzeć 2 część ciasta schłodzonego.Piec ok 30 minut w 180 stopniach.Zimny posypać cukrem pudrem.

Porady

Szybciej będzie dać gotowe jabłka prażone.Ja zawsze na jesień robię kilka słoików jabłek smażonych a potem daję np.do takiego jabłecznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy