1.1.Zarobić ciasto;mąka,5 dag cukru,proszek, margaryna,sól,4 żółtka.Podzielić na połowę; do połowy dać 2 łyżki śmietany.To ciasto ze śmietaną rozwałkować dać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Drugą połowę ciasta podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika.
2.Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach, poddusić, posłodzić wg uznania cukrem pudrem.Zimne uprażone jabłka wyłożyć na ciasto ,posypać cukrem waniliowym.
3.Na to zetrzeć( na tarce o grubych oczkach ).1 część ciasta schłodzonego
4 białka ubić na sztywno z 25 dag cukru i wyłożyć na ciasto.Na to zetrzeć 2 część ciasta schłodzonego.Piec ok 30 minut w 180 stopniach.Zimny posypać cukrem pudrem.
Porady
Szybciej będzie dać gotowe jabłka prażone.Ja zawsze na jesień robię kilka słoików jabłek smażonych a potem daję np.do takiego jabłecznika.
Komentarze