Jabłecznik

  • wyświetlono: 4848 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Przepis mojej mamy na pyszny tradycyjny jabłecznik.

1dd
  • 60min

Składniki

0,5 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
200 g śmietany
200 g margaryny

2 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
5 łyżek cukru
oraz
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę, jajko i proszek do pieczenia. Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej blaszce o wymiarach 40x24 cm a drugą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier( ilość według uznania) i cynamon. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Z zamrażalnika wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można dać podsmażone jabłka ze słoika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylajabłecznikSzybkie ciastona świętaZ jabłkamitradycyjne wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik

Dodane przez: smak i uczucie

Jabłecznik

Smaczne ciasto z jabłkami

jabłecznik

Dodane przez: kristin

Jabłecznik

Proste i dobre ciasto

jabłecznik

Dodane przez: iziona

Jabłecznik

Po tych wszystkich piernikach i...

Jabłecznik

Dodane przez: Beata07

Jabłecznik

Ciasto- pyszne i super kruche,...

Jabłecznik

Dodane przez: Wioleta

Jabłecznik

Idealna propozycja na coś słodkiego...

Dodane przez: karolina90

Jabłecznik

Wyśmienity lekki placek. Ostatnio...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE