Jabłecznik

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Przepis mojej mamy na pyszny tradycyjny jabłecznik.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    200 g śmietany
    200 g margaryny

    2 kg jabłek
    łyżeczka cynamonu
    5 łyżek cukru
    oraz
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę, jajko i proszek do pieczenia. Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej blaszce o wymiarach 40x24 cm a drugą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier( ilość według uznania) i cynamon. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Z zamrażalnika wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można dać podsmażone jabłka ze słoika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować