Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny jabłecznik na wyjątkowym cieście. Wykopany w starych przepisach babci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    szklanka cukru pudru
    kostka margaryny
    pół szklanki kwaśnej śmietany
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek pomarańczowy
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1,5 kg obranych jabłek
    cynamon
    cukier
    cukier waniliowy
    1-2 łyżki bułki tartej

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i wstawiać do zamrażalnika na przynajmniej godzinę.
  • 2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce. Udusić na marmoladę stale mieszając żeby się nie przypaliły. Dosłodzić do smaku. Ostudzić.
  • 3. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wyłożyć nią blachę formując ranty. Można oprószyć mąką. Na to wyłożyć jabłka wymieszane z bułką. Posypać cynamonem. Przykryć 2 częścią ciasta i skleić ranty. Piec około 40-50 minut.
    Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy