Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny na niedzielne popołudnie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    skórka otarta z jednej cytryny
    sok wyciśnięty z jednej cytryny
    4 jajka
    200g cukru
    250g oleju
    250g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
    Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
    W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 min). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
    Połowę ciasta przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 180°C.

Porady

Można podawać posypane cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy