Gzik

0 (0 ocen)

  • 20 min

Proste i smaczne wielkopolskie danie dla całej rodziny !

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg sera białego półtłustego

    2 łyżki siekanego koperku

    1/2 pęczka szczypiorku (lub 1 cebula, jeśli ktoś woli bardziej ostrą wersję)

    250 ml kwaśnej smietany 18%

    sól, pieprz do smaku

    ziemniaki ugotowane w mundurkach

Gzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczypiorek i koperek myjemy i drobno kroimy. Ser rozgniatamy dokładnie widelcem i wrzucamy do niego szczypiorek i koper.
  • 2. Solimy i posypujemy pieprzem do smaku, dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy.
  • 3. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkachi i masełkiem.

Komentarze

Podobne przepisy