Kolorowy gzik poznański

  • wyświetlono: 3547 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gzik to tradycyjne danie poznaniaków najczęściej serwowane z pyrami. Jego doskonały smak oraz łatwość przygotowania sprawia, że jest częstym gościem na stołach Pyrlandii :)

Kloruś
  • 10min

Składniki

250g twarogu
200ml śmietanki słodkiej
czerwona cebula
pęczek rzodkiewki
pęczek dymki
pół długiego ogórka,
pół pęczka koperku
sól ziołowa, czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Kolorowy gzik poznański

  • 1. Tworóg mielimy dwukrotnie, mieszamy z śmietanką. Cebulę, rzodkiewki i ogórka kroimy w drobna kostkę. Dymkę i koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy z serem zostawiać nieco do dekoracji. Doprawiamy do smaku solą ziołowa i czarnym pieprzem. Dekorujemy resztą pokrojonych warzyw.

Porady

Twaróg można pozostawić niemielony ale ja lubię aksamitna konsystencje bez grudek. Można tak że użyć serka homogenizowanego ale w takim przypadku trzeba znacznie zmniejszyć ilość śmietanki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodylatotwarógDania regionalnewiosnaserekgzikregionalne_daniawielkopolskapoznańserek z warzywami

Komentarze

Podobne przepisy

szagówki ze skwarkami i zasmażaną kapustą

Dodane przez: Kloruś

Szagówki poznańskie ze skwarkami i zasmażaną...

Szagówki poznańskie czyli kluski...

Pyry z gzikiem.

Dodane przez: Izabela93

Pyry z gzikiem.

Przepis babci na wielkopolską potrawę...

Pyry z gzikiem

Dodane przez: zielonakuchniablog

Pyry z gzikiem

Pyszne danie kuchni wielkopolskiej...

Pyry z gznikiem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pyry z gzikiem

Moja dietetyczna wersja tej tradycyjnej...

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim

Dodane przez: Kloruś

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim

Pyzy z sosem myśliwskim są bez...

Dodane przez: piotrek1201

Pyry z Gzikiem

Jest to danie bardzo tanie szybki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE