Gulasz podajemy z dodatkiem makaronu, ziemniaków czy kaszy. Ja lubię go z kaszą jaglaną, więc taka wersje gorąco polecam!Danie jest smaczne , stosunkowo tanie i proste w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
Składniki na 3- 4 porcje:
• 700 gram serc drobiowych,
• 300 gram pieczarek,
• 1 duża marchew,
• łodyga lubczyku świeżego,,
• 4 liście laurowe,
• 5 ziarenek ziela angielskiego,
• 1 duża cebula,
• olej do smażenia,
• 1 łyżka mąki do zagęszczenia,
• około 0,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki),
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• majeranek do smaku,
• kasza jaglana do podania
Gulasz z serc drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serca drobiowe dokładnie myjemy po czym odsączamy. Gotowe oczyszczamy i przecinamy wzdłuż na połowę. Jeszcze raz przepłukujemy i odsączamy.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy delikatnie na oleju. Do zrumienionej dodajemy przygotowane serca. Obsmażmy je by z wierzchu nie były surowe. Następnie serca podlewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
Miedzy czasie marchew obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Pokrojone grzyby przysmażamy na oddzielnej patelni do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy serca są miękkie dodajemy do nich grzyby oraz marchew. Ewentualnie dodajemy wody. Gdy marchew jest miękka gulasz doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony lubczyk oraz majeranek. Całość zagęszczamy mieszaniną wody i mąki. Po zagotowaniu danie jest już gotowe.
Komentarze