Gulasz z serc drobiowych

0 (0 ocen)

Gulasz podajemy z dodatkiem makaronu, ziemniaków czy kaszy. Ja lubię go z kaszą jaglaną, więc taka wersje gorąco polecam!Danie jest smaczne , stosunkowo tanie i proste w przygotowaniu. Polecam!

Składniki:

  • Składniki na 3- 4 porcje:
    • 700 gram serc drobiowych,
    • 300 gram pieczarek,
    • 1 duża marchew,
    • łodyga lubczyku świeżego,,
    • 4 liście laurowe,
    • 5 ziarenek ziela angielskiego,
    • 1 duża cebula,
    • olej do smażenia,
    • 1 łyżka mąki do zagęszczenia,
    • około 0,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki),
    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • majeranek do smaku,
    • kasza jaglana do podania

Gulasz z serc drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca drobiowe dokładnie myjemy po czym odsączamy. Gotowe oczyszczamy i przecinamy wzdłuż na połowę. Jeszcze raz przepłukujemy i odsączamy.
    Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy delikatnie na oleju. Do zrumienionej dodajemy przygotowane serca. Obsmażmy je by z wierzchu nie były surowe. Następnie serca podlewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
    Miedzy czasie marchew obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Pokrojone grzyby przysmażamy na oddzielnej patelni do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Gdy serca są miękkie dodajemy do nich grzyby oraz marchew. Ewentualnie dodajemy wody. Gdy marchew jest miękka gulasz doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony lubczyk oraz majeranek. Całość zagęszczamy mieszaniną wody i mąki. Po zagotowaniu danie jest już gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy