Grzybki marynowane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Grzybki marynowane.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg grzybów: podgrzybki, borowiki, kurki
    3 cebule
    8 liści laurowych
    6 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka białej gorczycy
    1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
    parę plasterków marchwi

    Zalewa

    4 miarki wody
    1 miarka octu 10%
    1 łyżeczka cukru gotujemy do wrzenia.

Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przebieramy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy robaczywe miejsce, a najlepsze będą te zdrowe, jędrne i malutkie grzybki. W osolonej wodzie gotujemy przez 5 minut, a następnie je odcedzamy. Słoiki powinny być uprzednio wyparzone i suche, a nakrętki nowe lub bez żadnych śladów. Na dno każdego słoika układamy przyprawy, plastry cebuli i marchwi. Następnie układamy grzyby na przemian z cebulą i przyprawami. Zalewamy wrzącą zalewą, mocno zakręcamy i obracamy słoiki do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy