Gruszkowa tarta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polecam fanom słodkości i szybkiego gotowania.

Składniki:

  • ● op. ciasta francuskiego
    ● 3 łyżki marmolady z jabłek lub moreli
    ● 4 gruszki
    ● 2 łyżki cukru
    ● ok. 100 g płatków migdałów

Gruszkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy dno formy do tarty o sr. 25 cm. Pieczemy ok. 15 minut w 200 °C.
  • 2. Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto smarujemy marmolada. Wykładamy gruszki, posypujemy cukrem i płatkami migdałów.
  • 3. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy. Radełkiem wycinamy paski, które układamy na wierzchu ciasta, tworząc kratkę. Paskami obklejamy również brzeg ciasta. Pieczemy do zrumienienia.

Porady

Gruszki przed pieczeniem możemy pokroić w kostkę i obgotować w wodzie lub czerwonym winie z dodatkiem goździków, cynamonu i laski wanilii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy