Moja tarta serowo-gruszkowa

0 (0 ocen)

  • 1 min

Wyjątkowy smak jesieni, eksplozja smaków w jednym kawałku... uwielbiam piec ciasta ale nie zawsze mam czas... to świetna alternatywa dla zbieganych słodkożerców:)

  • 1 min

Składniki:

  • Spód do tarty:
    *1/2 kostki masła,
    *1 szkl mąki,
    *1 łyżka śmietany (najlepiej kwaśnej),
    *1/2 szkl cukru białego
    *1 opakowanie cukru waniliowego,
    *3 łyżki wody mineralnej gazowanej

    Masa sernikowa:
    *400g serka homogenizowanego waniliowego,
    *200 ml śmietanki 30% lub 36%,
    *otarta skórka z połowy cytryny,
    *5 jaj,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    *1/2 szklanki cukru,
    *4-5 gruszek + ulubiona konfitura do nadziania,
    *100gr migdałów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Moja tarta serowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód do tarty:
    1. do miseczki wkładamy zimne masło
    2.dosypujemy po kolei mąkę, cukier, cukier waniliowy-zaczynamy łączyć składniki
    3.dokładamy śmietanę i odrobinę wody
    4.wszystko wyrabiamy dość krótko w jedną zwartą masę (ciasto musi swobodnie odchodzić od ręki)
    5.wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

    Masa sernikowa:
    1.do miseczki przekładamy serek, dolewamy śmietankę wsypujemy cukry-mieszamy
    2.w trakcie mieszania dodajemy po jednym jajku oraz skórkę z cytryny
    3.gotową masę wkładamy na chwilę do lodówki,
    4.gruszki obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, na każdej cząstce robimy dość głębokie pionowe nacięcia a do otworów po nasionach wkładamy po łyżeczce ulubionej konfitury

    5.piekarnik nastawiamy na temperaturę ok160-180 stopni
    6.ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na średnice formy+brzegi
    7.na lekko wysmarowaną tłuszczem formę przekładamy ciasto- powinno idealnie pokrywać całą powierzchnię
    8.ciasto obficie nakłuwamy widelcem
    9. na ciasto układamy gruszki
    10.następnie wszystko zalewamy masą serową, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika
    11.pieczemy aż tarta nie zrobi się złota.

    SMACZNEGO!!

Porady

przy wyborze serka waniliowego należy kierować się jego jak największą gęstością oraz wysoką zawartością tłuszczu tarta świetnie smakuje z lodami truflowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować