Korzenne, mocne w smaku gruszki w syropie z dodatkiem brandy, idealne do deserów lub drinków.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
4 – 5 szt. twardych gruszek
2 szklanki wody
¾ szklanki cukru
Sok z połowy cytryny
Skórka z cytryny
3 goździki
3 plastry imbiru
Laska cynamonu
20 ml brandy
Gruszki w syropie z brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki wrzucamy do rondla razem z pozostałymi składnikami pomijając brandy. Całość gotujemy około 15- 20 min. w tym czasie syrop nieco zgęstnieje, a gruszki zmiękną. Na samym końcu wlewamy 20 ml brandy. Gotowe gruszki przekładamy do wyparzonego słoika i zalewamy syropem. Jeśli chcemy je przechowywać dłużej najlepiej pasteryzować słoiki.
Komentarze