Gruszki w syropie z brandy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Korzenne, mocne w smaku gruszki w syropie z dodatkiem brandy, idealne do deserów lub drinków.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 – 5 szt. twardych gruszek
    2 szklanki wody
    ¾ szklanki cukru
    Sok z połowy cytryny
    Skórka z cytryny
    3 goździki
    3 plastry imbiru
    Laska cynamonu
    20 ml brandy

Gruszki w syropie z brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki wrzucamy do rondla razem z pozostałymi składnikami pomijając brandy. Całość gotujemy około 15- 20 min. w tym czasie syrop nieco zgęstnieje, a gruszki zmiękną. Na samym końcu wlewamy 20 ml brandy. Gotowe gruszki przekładamy do wyparzonego słoika i zalewamy syropem. Jeśli chcemy je przechowywać dłużej najlepiej pasteryzować słoiki.

Porady

Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy