Groch z żeberkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Z grochu można zrobić nie tylko grochówkę

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - groch łuskany (połówki): 2 szklanki
    - żeberka (najlepiej z dużą ilością mięsa): 0.5 kilograma
    - średnie ziemniaki: 3 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - olej lub oliwa do smażenia około: 4 łyżki
    - sól, pieprz, majeranek do smaku: 1 sztuka

Groch z żeberkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namoczyć przez noc, ugotować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Żeberka pokroić na kawałki. Mięso razem z cebulą obsmażyć na oleju, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Groch, mięso z cebula i ziemniaki połączyć razem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i poddusić razem przez ok 5 min często mieszając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy