Grillowany tuńczyk

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

z sosem pomidorowo-oliwkowym z dodatkiem puree buraczkowego

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
    - filet z tuńczyka: 180 gramów
    MARYNATA:
    - oliwa z oliwek: 60 mililitrów
    - czosnek: 1 ząbek
    - suszona bazylia: 1 sztuka
    - ostra papryczka: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 2 szczypty
    SOS:
    - oliwa z oliwek: 40 gramów
    - sok z połówki cytryny: 3 łyżki
    - skórka starta z połowy cytryny: 1 sztuka
    - posiekany czosnek: 1 ząbek
    - posiekany pomidor bez skóry: 1 sztuka
    - oliwki Kalamatas bez pestki: 3 sztuki
    - świeża bazylia - posiekane liście: 1 łyżka
    - buraczki puree Hortex: 1 opakowanie
    - cebula: 200 gramów
    - śmietana 30%: 100 mililitrów

Grillowany tuńczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka marynujemy i pozostawiamy na 1 godzinę. Wszystkie składniki sosu mieszamy.
  • 2. Grillujemy tuńczyka i polewamy sosem.
  • Buraczki Hortex 3. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy puree z buraków, dodajemy śmietany i po odparowaniu połowy płynu podajemy jako dodatek do tuńczyka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy