Grillowany bakłażan przekładany szpinakiem i szynką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Proste, ale smaczne, zdrowe i sycące danie dla dwóch osób :)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 bakłażan
    100-150 g szpinaku (użyłam mrożonego ale lepszy będzie świeży)
    3 ząbki czosnku
    kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
    świeżo zmielony czarny pieprz
    20-30 g startego parmezanu
    garść ziaren słonecznika
    kilka kropli oliwy

Grillowany bakłażan przekładany szpinakiem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry. Każdy plaster skrapiamy oliwą i smażymy na patelni grillowej, grillu lub na zwykłej patelni do czasu aż się lekko zarumieni. Na drugiej patelni podsmażamy szpinak z połową startego parmezanu i ziarnami słonecznika. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gorące plastry bakłażana przekładamy szpinakiem i plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Całość posypujemy po wierzchu pozostałym startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy