Grillowana wieprzowina w marynacie

0 (0 ocen)

Oryginalna w smaku: lekko pikantna, lekko słodka. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z sałatką z pomidorów i rukoli.

Składniki:

  • marynata:
    2 łyżki musztardy dijon
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki sosu słodko-kwaśnego

    1kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, schab)

Grillowana wieprzowina w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty: musztardę, majonez, sos sojowy oraz słodko-kwaśny dokładnie łączymy. Mięso obtaczamy z obu stron w marynacie. Układamy w salaterce i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy w lodówce na noc.
    Mięso grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Można je również panierować i smażyć jak tradycyjne schabowe (należy jednak wcześniej zetrzeć z mięsa nadmiar marynaty aby panierka dobrze się trzymała).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy