Gołąbki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty rozebrać liście i lekko obgotować. Ryż i kaszę ugotować osobno w osolonej wodzie i ostudzić. Kalafiora podzielić na drobne różyczki i lekko podgotować, odcedzić. Marchewkę ugotować w skórce, następnie obrać i pokroić w kostkę.
Ryż, kaszę, kalafior,groszek, marchewkę i kukurydzę wymieszać, dodać jajka i przyprawy. Gotowy farsz nakładać na listki kapusty i zwijać jak normalne gołąbki.
Dno i boki żaroodpornego naczynia wyłożyć pozostałymi zblanszowanymi listkami kapusty, na nich poukładać zawinięte gołąbki. Koncentrat wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, doprawić do smaku wegetą lub solą i zalać gołąbki. Na wierzchu również poukładać liście kapusty. Przykryć i dusić około 45 minut.
Komentarze