Gołąbki warzywne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Gołąbki są świetnym rozwiązaniem na piatkowy obiad

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
    1/2 szkl. ryżu
    1/2 szkl. kaszy jeczmiennej
    3 marchewki
    pół puszki groszku zielonego, konserwowego
    pół puszki kukurydzy konserwowej
    1/2 główki kalafiora
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 małe jajka
    wegeta, pieprz (do smaku)

Gołąbki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki warzywne 1. Z kapusty rozebrać liście i lekko obgotować. Ryż i kaszę ugotować osobno w osolonej wodzie i ostudzić. Kalafiora podzielić na drobne różyczki i lekko podgotować, odcedzić. Marchewkę ugotować w skórce, następnie obrać i pokroić w kostkę.
    Ryż, kaszę, kalafior,groszek, marchewkę i kukurydzę wymieszać, dodać jajka i przyprawy. Gotowy farsz nakładać na listki kapusty i zwijać jak normalne gołąbki.
    Dno i boki żaroodpornego naczynia wyłożyć pozostałymi zblanszowanymi listkami kapusty, na nich poukładać zawinięte gołąbki. Koncentrat wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, doprawić do smaku wegetą lub solą i zalać gołąbki. Na wierzchu również poukładać liście kapusty. Przykryć i dusić około 45 minut.

Porady

Do farszu można użyć dowolnych warzyw .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy