Gołąbki w młodej kapuście

  • wyświetlono: 297 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

grunt to polskie jedzenie

luna19
  • 90min

Składniki

główka młodej kapusty
1 szkl ryżu
400 g mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko
sól
pieprz
szczypta cynamonu
majeranek
2 pomidory
oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki w młodej kapuście

  • 1. Ryż ugotować w 2 szkl wody. Odstawić na pół godziny pod przykryciem. Wystudzić.
    Dodać mięso, jajko i przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy i wymieszać nadzienie.
    Kapustę obrać z liści polewając wrzątkiem.
    Liście włożyć do wrzątku i gotować przez ok 5 min. Wyjąć z wody i osuszyć.
    Odciąć grubsze nerwy liści.
    Nabierać po 1 łyżce nadzienia kłaść na liście i uformować gołąbki.
    Ułożyć gołąbki w brytfance. Obłożyć małymi liśćmi i plasterkami pomidora. Skropić oliwą podlać wodą ok 3/4 szkl. Zapiec w piekarniku przez 30 min w temp 200 st.
    Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki w kapuście włoskiej

Dodane przez: Ania321

Gołąbki w kapuście włoskiej

Gołąbki z kapusty włoskiej z tradycyjnym...

udka w młodej kapuście

Dodane przez: Koronowianka

UDKA W MŁODEJ KAPUŚCIE

Podawać np. z ziemniakami z wody...

Klopsiki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Klopsiki w młodej kapuście

Bardzo smaczne danie i bardzo syte.Pyszne...

Gołąbki w kapuście pekińskiej

Dodane przez: Andzia Pichci

Gołąbki w kapuście pekińskiej

Bardzo smaczne gołąbki w kapuście...

gołąbki z pęczakiem w kapuście pekińskiej

Dodane przez: deptusia

gołąbki z pęczakiem w kapuście pekińskiej

tradycyjna potrawa w nowej odsłonie

Karkówka duszona w młodej kapuście

Dodane przez: Martyna1991

Karkówka duszona w młodej kapuście

Soczysty kotlet wieprzowy duszony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE