Gołąbki w młodej kapuście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

grunt to polskie jedzenie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    1 szkl ryżu
    400 g mięsa mielonego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 jajko
    sól
    pieprz
    szczypta cynamonu
    majeranek
    2 pomidory
    oliwa

Gołąbki w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w 2 szkl wody. Odstawić na pół godziny pod przykryciem. Wystudzić.
    Dodać mięso, jajko i przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy i wymieszać nadzienie.
    Kapustę obrać z liści polewając wrzątkiem.
    Liście włożyć do wrzątku i gotować przez ok 5 min. Wyjąć z wody i osuszyć.
    Odciąć grubsze nerwy liści.
    Nabierać po 1 łyżce nadzienia kłaść na liście i uformować gołąbki.
    Ułożyć gołąbki w brytfance. Obłożyć małymi liśćmi i plasterkami pomidora. Skropić oliwą podlać wodą ok 3/4 szkl. Zapiec w piekarniku przez 30 min w temp 200 st.
    Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy