Gofry ziemniaczaczane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciekawy, a jednocześnie pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7-8 ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
    5-6 pieczarek
    cebula
    łyżka masła
    2-3 łyżki słodkiej śmietanki
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    papryka chipotle w płatkach
    masło klarowane

    natka pietruszki do posypania

Gofry ziemniaczaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone pieczarki dusimy na maśle z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Ziemniaki mieszamy z jajkami, śmietanką, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do masy ziemniaczanej dodajemy uduszone grzyby razem z cebulą, doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy.

    Gofrownicę nagrzewamy. Płytki gofrownicy smarujemy masłem klarowanym, a następnie rozprowadzamy masę ziemniaczaną. Gofry pieczemy około 7-10 minut (długość zależy od gofrownicy), upieczone gofry powinny być rumiane i chrupiące.

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

gofry

5 (1 ocen)

gofry

Nina80 Smak dzieciństwa. 30 min