Gofry naleśnikowe z wiśniami i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Gofry naleśnikowe są szybkie i proste w wykonaniu i nawet ja bywam łasuchem na takie smakołyki. Oczywiście gofry smakują najlepiej z domowymi przetworami - ja wykorzystałam świeżo zrobione przez Kasię wiśnie w syropie z brandy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • na ciasto:
    2 szklanki mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru waniliowego
    3 jajka
    1 łyżka oleju
    2 szklanki mleka 3,2%
    1 łyżka kakao

    nadzienie:
    odsączone wiśnie z syropu brandy - 1 szklanka po odsączeniu
    4 łyżki serka mascarpone

Gofry naleśnikowe z wiśniami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę z kakao, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy olej, jajka, mleko -całość za pomocą miksera łączymy. Odstawiamy na około 20 minut.
    W tym czasie odsączamy wiśnie, a serek przekładamy do worka cukierniczego.
  • 2. Ciasto naleśnikowe, które "odpoczęło", mieszamy i wylewamy na foremki do pieczenia gofrów.Pieczemy w gofrownicy przez około 3 minuty .
  • 3. Na cieple gofry wyciskamy serek mascarpone i okładamy obficie wiśniami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy