Gofry naleśnikowe są szybkie i proste w wykonaniu i nawet ja bywam łasuchem na takie smakołyki. Oczywiście gofry smakują najlepiej z domowymi przetworami - ja wykorzystałam świeżo zrobione przez Kasię wiśnie w syropie z brandy.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
1 łyżka oleju
2 szklanki mleka 3,2%
1 łyżka kakao
nadzienie:
odsączone wiśnie z syropu brandy - 1 szklanka po odsączeniu
4 łyżki serka mascarpone
Gofry naleśnikowe z wiśniami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę z kakao, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy olej, jajka, mleko -całość za pomocą miksera łączymy. Odstawiamy na około 20 minut.
W tym czasie odsączamy wiśnie, a serek przekładamy do worka cukierniczego.
2.Ciasto naleśnikowe, które "odpoczęło", mieszamy i wylewamy na foremki do pieczenia gofrów.Pieczemy w gofrownicy przez około 3 minuty .
3.Na cieple gofry wyciskamy serek mascarpone i okładamy obficie wiśniami.
Komentarze