Gnocchi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polecam to łatwe i niedrogie włoskie danie.

Składniki:

  • ● 50 dag ziemniaków
    ● 1/2 szkl. mąki
    ● żółtko
    ● 2 posiekane ząbki czosnku
    ● puszka pomidorów
    ● oliwa
    ● sól
    ● pieprz
    ● natka pietruszki
    ● 12,5 dag mozzarelli

Gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy w osolonej wodzie.
    Przepuszczamy przez
    praskę, studzimy. Dodajemy
    mąkę, żółtko i sól. Wyrabiamy
    elastyczne ciasto. Formujemy
    cienki wałek i kroimy kluseczki.
    Nadajemy im owalny
    kształt, widelcem robimy rowki.
    Układamy na oprószonej
    mąką ściereczce.
  • 2. Na oliwie podsmażamy
    czosnek, dodajemy pomidory,
    doprawiamy i gotujemy 20 minut.
    Kluski gotujemy w osolonym
    wrzątku ok. 3 minut od
    wypłynięcia. Polewamy sosem,
    posypujemy startym serem i dekorujemy natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy