Efektowna i smaczna przekąska. Można do niej użyć zwykłego makaronu typu nitki i dowolnie modyfikować nadzienie dodając na przykład pieczarki lub inny rodzaj sera (pleśniowy, żółty).
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
- makaron szpinakowy tagliatelle: 1 opakowanie
- bekon w plasterkach: 1 opakowanie
- mozzarella: 1 opakowanie
- cebula: 2 sztuki
- oliwa: 1 łyżka
- pomidory: 2 sztuki
- sól do smaku: 1 sztuka
- tymianek do smaku: 1 sztuka
Gniazdka nadziewane bekonem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Bekon i cebulę kroimy i smażymy na odrobinie oliwy. Z makaronu formujemy gniazdka i układamy je na natłuszczonej blasze.
Na środek każdego dajemy porcję bekonu z cebulą, kawałek mozzarelli, kładziemy plasterek pomidora,solimy i posypujemy tymiankiem. Zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.
Komentarze