Kurczakowe kule nadziewane mozzarellą

4.49 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ciekawy pomysł na wykorzystanie filetów z kurczaka. Nadziewane serem mozzarella, aromatyczne i pyszne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 większe filety z kurczaka, bardzo drobno posiekane, albo zmielone

    1 średnia cebula, drobniutko poszatkowana

    2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

    garść pieczarek, drobno pokrojonych

    garść natki pietruszki, drobno pokrojonej

    1 kula mozzarelli, może też być już gotowa taka jak na pizze w tartej formie/ a można też użyć innego żółtego sera

    1 jajko

    2-3 łyżki mąki kokosowej/ bułki tartej

    ulubione przyprawy, u mnie były to:

    3 łyżeczki soli,

    1 łyżeczka pieprzu

    1 łyżka suszonego oregano

    1 łyżeczka kurkumy
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczakowe kule nadziewane mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczakowe kule 1. Wszystkie składniki (oprócz sera) bardzo dokładnie wyrobić rękoma w dużej misce.

    Łyżką nabierać trochę mięsa i rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć kawałek mozzarelli i przykryć mięsem. Uformować kulę. Ułożyć na desce.

    Gotowe kule schłodzić około 1h w lodówce.

    Na rozgrzanej patelni smażymy na złoty kolor z obu stron.

    Z tym, że gdy smażymy już drugą stronę to przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Po około 5-7minutach sprawdzamy jedną kulę, czy jest już w środku usmażona.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Mozzarella Pieczarki Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować