Gicz cielęca

  • wyświetlono: 378 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw.

DSC_1166
  • 200min

Składniki

2 gicze cielęce (po 800-900 g)
3 cebule
włoszczyzna
1 łyżka koncentratu pomidorowego
250 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki oleju
500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki )
3 łyżki octu z białego wina
2 łyżeczki cukru
majeranek
sól
pieprz
natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Gicz cielęca

  • Gicz cielęca1. Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem cebulę, pokroiłem na ćwiartki. W brytfance rozgrzałem olej, obsmażyłem mięso z każdej strony. Przyprawiłem solą , wyjąłem z brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje

Potrawka cielęca

Delikatna potrawka cielęca smakuje...

Dodane przez: PolskaGotuje

Pulpeciki cielęce

Doskonałe pulpeciki cielęce, w...

Polędwiczki cielęce w ziołach

Dodane przez: Gospodyni

Polędwiczki cielęce w ziołach

Kocham takie dania, za ich smak...

Pieczeń cielęca z pomarańczą

Dodane przez: Jaga85

Pieczeń cielęca z pomarańczą

Pieczeń serwuje z pieczonymi ziemniakami...

Rolada cielęca

Dodane przez: Gregorhspeed

Rolada cielęca

Taka rolada idealnie pasuje na...

image-08jxkpb

Dodane przez: wiesiołek

Bitki cielęce z kurkami

Pyszne danie na niedzielny obiad...