Gęsina w sosie żurawinowym z kurkumą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonałe danie mięsne ,zapomniane Polskie smaki,tradycyjne koszerne danie jadane na naszych stołach,zdrowe i pożywne

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 KG GĘSINY najlepiej młodej,Marchew ,por,seler,czosnek,żurawina,cebula,pieprz,sól,śliwki,musztarda,cukier czcinowy,koncentrat pomidorowy,tymianek,czosnek,mąka lub śmietana18,sól,pieprz

Gęsina w sosie żurawinowym z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęsine podsmarzamy na patelce ,aż zbrązowieje.
    1.sos żurawinowy-szklanka wody dodajemy do niej 100gr żurawiny świeżej,gotujemy ok 10min potem dodajemy ok 4 śliwki bez skórki i pestki jeżeli całośc sie rozgotuje dodajemy 2 łyzki kon pomidorowego,cukier ok 2 łyżki oraz 1 łyzke musztardy sol i pieprz do smaku i szczypte tymianku i gotujemy 5 min.Mięso wrzucamy do rondla z warzywami,por seler cebula,marchew,czosnek,oraz garstke żurawin do smaku i gotujemy ok 30min przed wyjeciem mięsa z wrzatku dodajemy łyzke stołowa kurkumy i doprawiamy wywar sol pieprz,odcedzamy wywar z warzyw ,sam wywar zagęszczamy śmietaną 18 lub mąka z wodą dzieki temu powstanie nam smaczny sos,mięso pieczemy przykryte w piekarniku ok 30,do 45 min wykładamy polewamy sosem żurawinowym ,oraz sosem z kurkuma pozdrawiam Adrian

Porady

żurawiny musza być świerze nie suszone,kurkuma najlepiej sproszkowana,gesina najlepiej udka lub pałki od skrzydełek ,mięso mozna najlepiej podawać z zapiekanymi ziemniakami opruszonymi suszonym tymiankiem lub kminkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy