Galette z agrestem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby

bardzo proste w przygotowaniu

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    250 gram mąki pszennej
    125 gram masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli

    NADZIENIE

    700 gram agrestu
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko

Galette z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania

    Agrest opłukać, osuszyć i oczyścić.
    Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.

    Składniki na ciasto dokładnie zagnieść.
    Ciasto owinąć w folię i przełożyć do lodówki na 30 minut.
    Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia.
    Przełożyć ciasto.
    Rozwałkować na okrąg o średnicy 35 cm.
    Na środek wyłożyć agrest zostawiając 4 cm wolnego brzegu.
    Brzeg zawinąć do środka lekko dociskając.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 45 minut w 180 st C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy