Galaretka z kurczaka z przepiórczymi jajkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 40 min

Nie czas na Wielkanoc, ale też smakuje wybornie.

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 całe nogi kurczaka ze skórą
    marchewka
    1 ziarenko ziela angielskiego
    10 jajek przepiórczych
    mała puszka kukurydzy
    mała puszka groszku
    4 łyżki żelatyny
    sól
    pieprz

Galaretka z kurczaka z przepiórczymi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka z kurczaka z przepiórczymi jajkami 1. Nóżki, obraną marchewkę, ziarenko ziela zalałem litrem wody, gotowałem powoli ok. 1 godzinę, dokładnie szumując. Wyjąłem nogi, zdjąłem skórę, mięso oddzieliłem od kości, rozdrobniłem na kawałki. Marchewkę opłukałem, pokroiłem w plasterki. Wywar przecedziłem przez sitko wyłożone gazą. Do naczyń rozłożyłem połówki jajek, mięso, groszek, kukurydzę, plasterki marchewki. Wywar zagotowałem, doprawiłem do smaku, rozpuściłem w nim żelatynę, ciepłym wywarem zalałem przygotowane naczynia. Po przestudzeniu wstawiłem do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy