Frużelina truskawkowa

  • wyświetlono: 356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepyszny dodatek do lodów, gofrów i deserów! Kawałki jędrnych owoców zatopione w lśniącym żelu – pyszne!

Alex M

Składniki


1 kg truskawek
1 szklanka domowego cukru waniliowego
200 ml wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina truskawkowa

  • 1.
    Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub szóstki, w zależności od wielkości owoców. Wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, przemieszać i wstawić do lodówki na noc.

    Na drugi dzień postawić garnek na ogniu, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą.

    Wlać do truskawek, mieszać aż całość zgęstnieje. Zagotować i przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do wystudzenia.

    Przechowywać w bardzo chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiTruskawkisos owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

Frużelina ananasowo-truskawkowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Frużelina ananasowo-truskawkowa

Szybki sposób na domowe przetwory....

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: kuchniamaryny

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to świetny dodatek...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: Cukiereczek

Frużelina wiśniowa

Frużelina to owoce w żelu. Konsystencją...

.

Dodane przez: Anitka0804

Frużelina Jagodowa

Polecam zrobić sobie samodzielnie...

Malinowa frużelina

Dodane przez: Jaga85

Malinowa frużelina

Przygotowaną frużelinę wykorzystuje...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: ewamoc

Frużelina wiśniowa

Frużelina urzekła gości oraz moich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE