Francuskie Delikatne Naleśniki

0 (0 ocen)

Naleśniki są pyszne i co najważniejsze lekkie :)

Składniki:

  • Składniki na około 10-12 naleśników:
    3 jajka
    1 szklanka mąki
    2/3 szkl mleka
    2/3 szkl wody mineralnej lub filtrowanej
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżki roztopionego masła
    szczypta soli
    zapach waniliowy
    serek do nadzienia

Francuskie delikatne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W naczyniu półlitrowym mieszamy (mikserem lub taka trzepaczką ze sprężynką jak pokazana niżej ) wszystkie składniki do uzyskania gładkiej lejącej konsystencji. Odstawiamy na pól godziny.

    Kiedy ciasto odstało już swoje to zabieramy się za rozgrzanie patelni, najlepiej teflonowej. Możemy ją na początku posmarować masłem, ale potem to już nie będzie konieczne gdyż i tak masło mamy do dane do naszego ciasta.
    Wylewamy 1 chochelkę ciasta na patelnie i rozprowadzamy równomiernie. Smażymy do zrumieniania.

    Podajemy z serkiem wymieszanym z cukrem pudrem lub po prostu z dżemem czy tez sezonowymi owocami :)

    Przepis pochodził z książki "Gotuj z Julią" Ja wprowadziłam kilka zmian.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy