Francuski deser z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Neutralny smak ciasta francuskiego umożliwia jego wykorzystanie na wiele sposobów. Tym razem proponuje wersje z budyniem i owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 1,5 szklanki mleka,
    - Cukier do smaku ( 1 łyżka),
    - 0,5 opakowania pomarańczowej galaretki,
    - 1 białko,
    - Dowolne owoce ( u mnie winogrono, brzoskwinie, ananasy i kiwi)

Francuski deser z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składanie 1. Na mleku gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. lekko studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki przegotowanej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
    Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy w parzystą liczbę kwadratów. W połowie kwadratów wycinamy w środku otwory ( np. od szklanki). Brzegi pełnych kwadratów smarujemy białkiem i przykładamy na wierzch kwadraty z dziurą. W środek nakładamy po łyżce lekko przestudzonego budyniu. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około 15 minut w 190°C. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
    Na upieczone ciastka układamy pokrojone owoce. Całość pokrywamy delikatnie galaretką. Najlepiej nanieść tężejąca galaretkę za pomocą pędzelka. Odstawić do chłodu, aż galaretka się zetnie.
    Gotowe.

Komentarze

Podobne przepisy