Fondant czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rozpływający się w ustach deser o czekoladowym charakterze dla prawdziwych smakoszy :)

  • 30 min

Składniki:

  • jajka 3
    gorzka czekolada 70% 100 g
    mąka 50 g
    cukier 50 g
    masło lub margaryna 100 g

Fondant czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Nagrzać piekarnik do temperatury 180 s. Włożyć masło i czekoladę do żaroodpornej miski i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać, aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstawić. Ubić jajka mikserem. Powoli dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie puszysta masa. Przesiać mąkę i powoli dodawać do masy czekoladowej. Mieszać, aż znikną wszystkie grudki. Dodać masę jajeczną do miski z roztopioną czekoladą i wymieszać. Nałożyć masę do przygotowanych foremek wyłożonych papierem do babeczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 6 minut.

Porady

Ciasteczka mają być płynne w środku dlatego patrzymy na zegar , aby nie piec dłużej niż 6 minut!!! wyszło mi 9 ciasteczek z podanych składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy