FONDANT CZEKOLADOWY - LAVA CAKE

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Kawałek mocno czekoladowego ciasta z płynnym wnętrzem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 100 g gorzkiej czekolady
    - 50 g masła + do posmarowania foremek
    - 2 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 1 łyżka mąki + do posypania foremek

    Do podania: cukier puder, oraz np. gałka lodów waniliowych, świeże owoce - truskawki i maliny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Fondant czekoladowy - lava cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.

    2. Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzać do 200 stopni C. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać na gładką masę.

    3. Jajka wbić do miski, dodać cukier i krótko wymieszać rózgą na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać mąkę i wymieszać.
    Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać rózgą na jednolitą masę.

    4. Masę wlać do przygotowanych foremek i wstawić na blaszkę do piekarnika. Piec przez 8 minut.

    5. Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty i delikatnie wyłożyć na talerzyki. Udekorować cukrem pudrem i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować