Fondant czekoladowy - lava cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
2. Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzać do 200 stopni C. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać na gładką masę.
3. Jajka wbić do miski, dodać cukier i krótko wymieszać rózgą na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać mąkę i wymieszać.
Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać rózgą na jednolitą masę.
4. Masę wlać do przygotowanych foremek i wstawić na blaszkę do piekarnika. Piec przez 8 minut.
5. Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty i delikatnie wyłożyć na talerzyki. Udekorować cukrem pudrem i owocami.
Komentarze