Focaccia z oliwkami

  • wyświetlono: 165 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealna do zupy lub na przekąskę.

natalia2004
  • 45min

Składniki

na blaszkę o wymiarach 36x25cm (lub mniejszą):

450-500 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu; ilość ciasta zależy od tego, jak gruby ma być chlebek),
cebula,
2 ząbki czosnku,
25- 30 oliwek,
kilka gałązek świeżego lu suszonego tymianku i rozmarynu,
sól, pieprz, suszona bazylia,
parmezan lub/i starta mozzarella
łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Focaccia z oliwkami

  • 1. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć placami na blaszce (palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki), posypać ziołami i przyprawami. Polać odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie nałożyć pokrojoną w ósemki cebulę, oliwki i cienki plasterki czosnku (składniki warto powciskać głębiej w ciasto). Posypać całość niewielką ilością startego sera, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiataoliwkicebulakuchnia włoska

Komentarze

Podobne przepisy

Focaccia orkiszowa z cebulą

Dodane przez: Iwona75

Focaccia orkiszowa z cebulą

Placek drożdżowy z dużą ilością...

focaccia

Dodane przez: marysiaz

Focaccia z solą ziołową

Tak długo się do tego zabierałam,...

image-1u93qel

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

FOCACCIA z SZAŁWIĄ (FOCACCIA alla SALVIA)

Pyszna, chrupica na zewntrz i mięciutka...

focaccia z pomidorami

Dodane przez: viki2903

FOCACCIA Z POMIDORAMI

focaccia jest rodzajem włoskiego...

Focaccia z mirabelkami

Dodane przez: dorota w

Focaccia z mirabelkami

Focaccia z dodatkiem mirabelek...

image-15ubknc

Dodane przez: natalia2004

Focaccia z pieczarkami

Pyszny włoski chlebek z ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE