Flaczki cielęce z warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne w smaku ,pikantne flaczki cielęce.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 kg flaczków cielęcych (krojonych)
    4 marchewki średniej wielkości
    2 pietruszki średniej wielkości
    2 cebule
    seler średniej wielkości
    4 łyżki oliwy
    1.5 l bulionu wołowego
    200 g mięsa wołowego (u mnie szponder)
    2 listki laurowe
    po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
    2 łyżki majeranku (suszonego)
    łyżka słodkiej papryki w proszku
    łyżeczka ostrej papryki
    łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    sól ,gałka muszkatołowa ,imbir

Flaczki cielęce z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem.
    Szponder wołowy gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , cebulę , pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie wymieszałem. Patelnię ponownie postawiłem na ogniu , smażyłem krótko , około pół minuty , aby wydobyć aromat papryki.
    Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Na patelni zrumieniłem bułkę tartą na maśle. Dodałem do flaczków. Podałem gorące z bułką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy