Fiołkowa lemoniada

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słodkie fiołki, słodsze niż wszystkie róże. To słowa piosenki, a lemoniada fiołkowa jest obłędna. Kolor, smak, zapach...ach...☺

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki fiołków
    1/2 l wrzątku
    sok z cytryny
    cukier
    woda mineralna niegazowana
    lód

Fiołkowa lemoniada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zebrane kwiaty przebrać, oczyścić i same płatki przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnuszka i zalać wrzątkiem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przecedzić i do naparu dodać sok z cytryny ( dowolna ilość) i cukier ( dowolna ilość). Wymieszać żeby cukier się rozpuścił. Dodać wodę mineralną i pokruszony lód. Podać w wysokich szklankach, udekorować fiołkami. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy