Filet z kurczaka z grzybami

0 (0 ocen)

Żeby odejść od tradycyjnego kotleta, fileta z kurczaka przygotowałam inaczej niż zwykle. Domownicy byli zadowoleni z tej zmiany, wszystkim obiad smakował.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka ( ok. 500g)
    3 marchewki
    1 cebula
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka curry
    1 słoik ( ok.200g) marynowanych pieczarek
    3/4 szklanki wody
    pieprz
    sól
    tymianek
    200ml śmietany 30%
    1 łyżeczka musztardy
    1 płaska łyżka mąki

Filet z kurczaka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa 1. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej.
  • Pieczarki 2. Pieczarki odsączyć z zalewy.
  • Pokrojone mięso 3. Filet pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z masłem i obsmażyć mięso.
  • Mięso z cebulą 4. Dodać cebulę i mieszając razem przesmażyć.
  • Z marchewką 5. Do mięsa dodać marchewkę i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Z pieczarkami 6. Dodać pieczarki, tymianek ( 1-2 gałązki) i wodę. Przykryć i gotować 10 minut.
  • Ze śmietaną 7. Śmietanę wymieszać z mąką i musztardą, dodać do reszty, wymieszać i gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10 minut. Podawać z ryżem i ulubioną surówką.

Komentarze

Podobne przepisy