Filet z brukselką w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Małe cząstki kurczaka w pysznej migdałowej panierce z dodatkiem warzyw zanurzonych w serowym sosie.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 filet z kurczaka
    • 1 cebula
    • ½ opakowania marchewki mrożonej ( kostka)
    • 1 opakowanie brukselki mrożonej
    • 4 łyżki oliwy
    • Sól
    • Pieprz
    • Jajko
    • Bułka tarta do panierki
    • ½ opak. Migdałów
    • 1 szk. Śmietany 18 %
    • 15 dag. sera żółtego
    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Filet z brukselką w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Brukselkę, cebulę oraz marchew układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i przyprawiamy solą.
    Warzywa zapiekamy 20 minut w 180˚C.
  • panierka 2. W tym czasie kroimy fileta w kostkę, solimy.
    Migdały kruszymy i mieszamy z bułką.
    Jajko roztrzepujemy.
    Mięso moczymy w jajku, następnie w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • 3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Do rondelka wlewamy śmietanę dodajemy ser, przyprawiamy przyprawami pieprzem oraz gałką.
    Sos gotujemy do momentu rozpuszczenia sera.
  • danie 4. Mięso oraz warzywa układamy na półmisku.
    Warzywa polewamy sosem.
    Danie gotowe.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy