Filet w kapuście włoskiej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Filet ,farsz pieczarkowy całość zawinięte w liście kapusty włoskiej to bardzo fajna opcja obiadowa

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 gram fileta z kurczaka
    ✅4 liście kapusty włoskiej
    ✅1 średnia marchewka
    ✅1 mała pietruszka
    ✅1 mała cebula
    ✅250 g pieczarek
    ✅4 łyżki śmietanki słodkiej
    ✅opcjonalnie starty żółty ser 2 łyżki
    ✅sól
    ✅pieprz
    ✅mały ząbek czosnku

Filet w kapuście włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty zblanszować i ściąć delikatnie odstającą łodygę.
    ✔Filety podzielić na 4 równe części.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę,pieczarki marchew,pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wkładamy cebulę ,zeszklić, następnie dodać starte pieczarki i warzywa ,całość dusić pod przykryciem do miękkości.
  • 4. Gdy warzywa zmiękną przyprawić, i dodać śmietankę ,wymieszać i ,zagotować. (ewentualnie dodać starty ser).
  • 5. Na każdym liściu ułożyć łyżkę farszu następnie fileta i znów trochę farszu, całość zawinąć jak gołąbki.
  • 6. Można gotować na parze przez ok. 30 minut lub w rondlu z dodatkiem szklanki osolonej wody pod przykryciem na średnim ogniu ok 15/20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy