Kiełbaski we włoskiej kapuście

4.5 (178 ocen)

Oryginalny przepis na salsichas enroladas pochodzi z kuchni portugalskiej. Uwielbiam białą kiełbasę i postanowiłam go wypróbować. Niemniej jednak zrobiłam go "po mojemu" i nie wiem, czy choć trochę przypomina danie, które jada się w Portugalii. Ale dawno biała kiełbasa nam tak bardzo nie smakowała.

Składniki:

  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
    8 białych kiełbasek
    1 cebula
    2 marchewki
    50g boczku
    1 puszka krojonych pomidorów
    Oliwa
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy Salsa

Kiełbaski we włoskiej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w półplasterki, boczek w kostkę.
  • 2. Liście kapusty umyć, wyciąć ich twardy środek. Następnie zakurzyć je we wrzątku na 5 minut, po czym odłożyć by odciekły na papierowym ręczniku.
  • 3. Kiełbaski nakłuwać wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej kiełbaski. Odłożyć je na bok.
  • 4. Na rozgrzaną oliwę wsypać cebulę i boczek. Po chwili dodać marchew. Gdy marchew zmięknie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać i doprawić do smaku.
  • 5. Każdą kiełbaskę zawinąć w liść kapusty i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalać sosem pomidorowym i pod przykryciem piec w 150stopniach 30-40 min, aż kapusta będzie miękka.

Porady

Pyszne z ziemniaczkami lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Kapusta włoska Porto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować